april 12, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

testen

welke soort legionella komt het vaakst voor?

Wist jij dat er meer dan 58 soorten legionella zijn?

Legionella is een bacteriesoort waarvan de legionella pneumophila de grootste veroorzaker van de infectieziekte legionellose is. Deze ziekte tast de longen en luchtwegen aan. De zogeheten legionella griep en veteranenziekte zijn de twee bekendste varianten ervan. Het woord veteranenziekte is ontstaan in 1976 in Philadelphia, omdat er onder de veteranen legionellose uitbrak.

Het is niet ongebruikelijk om meerdere legionella soorten aan te treffen bij koelwater- of waterdistributiesystemen. Vooral stilstaand water kan een bron van bacteriën worden. Tot nu toe zijn er meer dan 58 verschillende soorten beschreven, waarvan je ongeveer de helft kunt koppelen als veroorzaker van deze ziekten. Deze vallen dan onder de legionella pneumophila soorten serogroep 1, 3, 4 en 6 en worden het meest in verband gebracht als ziekteverwekker bij mensen.

Veroorzaker van ernstige en meerdere infecties

We weten dat van deze soorten de legionella pneumophila serogroep 1 de meest ernstigste ziekteveroorzaker is bij mensen. De mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen of zieken lopen het meeste risico om dan een infectie aan de luchtwegen te krijgen. De infectie kan zich gaan ontwikkelen tot een longontsteking, legionellagriep en diarree.

Meerdere bacteriesoorten uit deze groep kunnen je behoorlijk ziek maken. Alleen de legionella pneumophila zorgt voor een sterftecijfer van 10%. Veteranenziekte wordt tegenwoordig als zeldzaam beschouwd, omdat we er weinig over horen en dat is onjuist. Bij het hebben van een longontsteking wordt er niet direct aan legionella gedacht. Doordat de speciale laboratoriumtests vaak niet worden uitgevoerd blijft de ziekte onopgemerkt.

soorten legionella

De legionella bacterie veroorzaakt niet alleen veteranenziekte

Doordat er zoveel soorten legionella zijn, zijn er ook meerdere aandoening. Een daarvan is Pontiac-koorts. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de legionella feeleii en de legionella longbeachae bacterie. Lang niet zo ernstig als veteranenziekte, maar ben je ermee besmet kun je behoorlijk grieperig worden.

De griepsymptomen zullen zijn: koorts, rillen, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en hoesten. Men zal over het algemeen denken dat iemand dan gewoon griep heeft, omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Daarbuiten zijn er nog een handjevol soorten, waaronder de legionella dumoffi en legionella bozemanae, beiden zijn veroorzakers van longontsteking bij mensen.

Wanneer bestrijdingstechnieken falen:

En het waterdistributiesysteem niet goed wordt beheerd, zullen risico’s zoals uitbraken van veteranenziekte en Pontiac-koorts altijd blijven voorkomen. Het is daarom belangrijk als eigenaar of beheerder de juiste maatregelen te nemen om gevaren van besmetting tot een minimum te beperken.