maart 1, 2024

Fabian woonblog

Handige woon tips van Fabian

Het verzekeren van je woning, waar houd je rekening mee?

Een eigen plek is natuurlijk heerlijk. Na een zoektocht heb je eindelijk je droomstulpje gevonden. Het kan volledig ingericht worden naar jouw eigen smaak en wordt daadwerkelijk je nieuwe thuis. In al deze vreugde wordt er niet altijd gedacht aan het zakelijke aspect, namelijk het verzekeren van je huis. We geven hieronder een kort overzicht waar je rekening mee dient te houden voordat je een verzekering afsluit.


Niet alles is gedekt


Om je woning te verzekeren tegen schade door bijvoorbeeld een brand of een storm, kun je een opstalverzekering afsluiten. Hierin is alleen schade voor de woning gedekt. De meubels en andere inboedel die zich in de woning bevinden, worden dus niet vergoed. Een vaatwasser die onderdeel uitmaakt van de keuken kan nog wel vergoed worden, omdat het als onderdeel van de woning gezien kan worden. Met een opstalverzekering is dus niet alles gedekt.

Indien je ook graag je inboedel wilt verzekeren, kun je het beste een inboedelverzekering afsluiten. Je inboedel is dan naast schade ook verzekert voor diefstal. Toch is ook hiermee nog niet alles gedekt. Zeer dure en kostbare spullen, worden door deze verzekering vaak niet vergoed. Hiervoor dien je een aanvullende kostbaarheden verzekering af te sluiten. Voordat je dus daadwerkelijk een verzekering afsluit, is het verstandig om voor jezelf na te gaan wat jij echt belangrijk vind om te verzekeren.


Verzekeraars verschillen


Wanneer je besloten hebt welke verzekeringen je af wilt sluiten, zul je nog moeten kiezen uit de vele aanbieders. De keuze is tegenwoordig reuze. Begin daarom eerst met het maken van een top 5 favoriete verzekeraars. Wellicht heb je al eerdere goede ervaringen gehad met deze verzekeraar of hebben kennissen deze aangeraden. Deze zelfgemaakte top 5 kun je dan vervolgens gaan vergelijken en hieruit een keuze maken. Zo kun je gaan kijken naar prijzen. De ene verzekeraar is nou eenmaal goedkoper als de ander en dekken toch hetzelfde. Een goedkopere verzekeraar is daarbij niet per se een slechtere. Bovendien is het belangrijk om te onderzoeken of de verzekeraar ook echt waarde garant staat. Dit betekent dat je ook het daadwerkelijke bedrag uitgekeerd krijgt dat jouw huis op dat moment waard is. Dit is wel afhankelijk van de ernst van de schade.


Persoonlijke voorkeuren


Naast prijs en waarde garantie, kun je natuurlijk ook gewoon een persoonlijke voorkeur hebben. Je kan over de jaren een goede band hebben opgebouwd met een verzekeraar en vertrouwen hebben in het bedrijf. Dit is natuurlijk ook zeer bepalend voor je keuze. Naast een goede prijs wil je ook een verzekeraar die jouw persoonlijke zekerheid en vertrouwen biedt. Maak de keuze voor een verzekering daarom nooit te snel en denk er rustig over na, zodat je zo snel mogelijk in alle rust van je droomstulpje kan genieten.